Jumaat, 3 Februari 2012

Berpimpin tangan ke jannah:')


Sahabat,
masa untuk kita .berpisah semakin dekat,
bagai baru semalam kita bertaaruf,
bagai semalam kita baru duduk-duduk berusrah,
bagai baru semalam kita menangis mengenang jahiliyyah dulu,
bagai baru semalam kita duduk berfikir keadaan ummat.

Sahabat,
kita sudah seperti adik-beradikkan?
rapatnya kita bukan atas apa-apa,
tetapi atas dasar akidah dan keimanan kita.

Sahabat,
di saat ada antara kita menghadapi ujian Allah.
ada sahabat yang menangis,merintih di hadapan Ilahi 
agar sahabatnya itu diberi kekuatan.
di saat ada antara kita hilang kebergantungan pada Allah,
ada sahabat yang memohon pada Ilahi agar sahabat itu diberi hati yang baru.

indahkan persahabatan kita?
siapa kata kita tidak pernah berselisih?
tapi kita tahu,saat kita berkecil hati pada sahabat yang lain,
ia adalah kerana iman kita yang turun,
maka kita saling bermusahabah diri.

sahabat,
hari-hari tanpamu pasti akan terasa kehilangan,
siapa yang mahu memberi mutiara kata di kala hati bersedih?
siapa yang mahu memberi kekuatan di kala lemah dalam jalan dakwah ini?

sahabat,
kalian adalah anugerah Allah yang paling berharga,
walau akan berpisah,
namun jika kita atas dasar keimanan yang sama,
kita akan berjumpa kembali,
jika bukan di dunia,di syurga nanti.
Biiznillah ya Allah.

sahabat,
moga kita dapat berjumpa lagi.
engkau masih di jalan ini,dan aku masih di jalan ini.
Allah,kita tidak tahu apa yang berlaku di hadapan sana,
namun aku mohon dalam sujudku pada Ilahi agar kita terus tsabat,
kerana jalan dakwah ini masih jauh.

Ya Allah,moga ukhuwah kami terbina atas dasar keimanan padaMu,
semoga Engkau redha pada persahabatan kami ini,
Ya Allah,mohon tsabatkan perjuangan kami di jalan dakwah ini.

sahabat,tidak mengapa jika kamu melupaiku,
tapi jangan lupa pada jalan dakwah dan tarbiyyah ini ya?


                                                                      " Anti sayang ana tak?
~uhibbukifiLlah ya ukhti, daiman wa abada!!

Kenapa anti sayang ana?
                                                                     ~sbb ana kan ukhtifiLlah enti..=)

                                                              Kalau ana buat silap,sanggupkah anti tegur ana? 
                                        ~insyaAllah..tegur menegur dengan kesabaran dan kebenaran..

                                    Apakah hadiah terbaik yang anti boleh berikan kepada ana secara ikhlas? 
~setulus doa..Ya Allah..moga Engkau jadikan ukhtiku ini srikandi di jalanMu..tegakkanlah jalanNya dalam ketakwaan dan keimanan..serta penuh pengharapan terhadapMu..permudahkanlah urusannya Ya Rabb..amin... :>

             Harap antunna sudi bagi award nie kat ukhtifillah antunna yang lain juga.Spread the love in this path because of Him..

 ~setiap yang bergelar ukhtifiLlah ku,terimalah ia dengan hati yang berbunga mahabbah,insyaAllah.." 
                                      (di petik drpd blog: http://elya-mujahadah.blogspot.com)


                                               

coretan ini ditujukan especially for our sahabat fillah: ain,akmal,asma',p-nut,fitrahana.dan kepada yang bergelar akhuwat fillah.
asif jiddan tidak mampu memberi kata-kata terakhir dalam liqo' lepas.air mata mengalir laju:(
moga ini entry ini mampu menggambarkan perasaan saya


                                                            -humaira',shah alam-


Sabtu, 28 Januari 2012

muhasabah ai (cinta) kepada Ilahi

Bismillahirrahmanirrahim.
Cuti Raya Cina.

Mungkin aku ingin mentarbiyah dzatiyah diriku disini. Di Bumi Shah Alam. Bumi yang akan ku tinggalkan dalam masa 6 bulan lagi. Semoga peninggalanku memberi manfaat kepada biaah (solehah) disini dan semoga aku keluar dengan result A Level yg menjadi alat untuk (2:30) dan (51:56) ku :)

Betapa hebat Allah menciptakan malam dan siang. 

Awal-awal cuti lagi dah plan macam-macam. Jadual belajar, UO (skype) adik-adik, buku yang nak dibaca, nak siapakn unit 6 (walaupun tak sentuh-sentuh lagi), nk jadi muslimat paling berdikari (ngehngehngeh), dan nak gunakan masa seefektif yang mungkin. BEST. Hari Jumaat tu, merantau ke sebuah toko buku bersebelahan bangunan Masjid India. Rasa macam dh dewasa sangat, bila kena merantau sendiri (dengan 2 orang rakan - atleast). Mula-mula rasa, bazir masa ke tak, bazir masa ke tak.. Tapi bila fikirkan balik, yang kita buat semua tu, jika niatkan untuk beribadah dan ingin ditarbiyah dari Allah, insyaAllah, we will be rewarded. insyaAllah.

Dan,memang rasa ditarbiyah waktu tu jugak. Subhanallah. tapi ni mungkinlah kelemahan bila jadi orang sains stream kot. mungkin orang lain dah tahu. tapi aku macam baru tahu. emmmm. takde orang bagitahu kot. Macam ni, sampai je kat kawasan Masjid,orang berpusu-pusu jalan ke arah Masjid bawak sejadah kat bahu. Ohho, kami ni pulak berkelam kabut mencari toko buku tu. 

Masuk simpang ni, ada saf, masuk simpang depan, ada lagi saf, sampai la satu lorong..yang agak luas, mungkin ni main lorong kot,aku melihat para mukmin yang sedang rukuk. dan kemudian sujud. Ramai visitors yang mengambil gambar dan terpegun. Allahuakbar. Dalam hati nak je jadi speaker kat orang2 putih tu, explain apa yg sedang para mukmin ni buat. Tapi.. ramainya ahli jemaah disitu.. Malu pun ada, sebab yang solat Jumaat semua lelaki >.<

bukan camera ana. hanya mampu copy dari tumblr
 walaupun dalam hati sangat-sangat nak jadi macam  photographer ni.


Kini aku cuba mengamati dunia dari sudut pandangan yang berbeza. Weeehooo. "Dunia ni sebagai tempat bercucuk tanam. Dan hasilnya kita akan kecapi di akhirat nanti". Ayat ni biasa lah tu diungkapkan tapi sejauh mana kita faham sefaham-fahamnya? Ok, jom check balik tujuan kita dihidupkan. (2:30) dan (51:56). menjadi khalifah dan beribadah. SPM dah belajar lah KAK! (ohh suara-suara sengau itu kedengaran lagi). Baiklah. Tak kisah, nak share jugak! Actually, boleh lah kita analogikan dengan telur kuning dan telur putih. Antara telur putih and telur kuning, mana satu yang lagi penting? ADE ORANG KATA, TELUR TAK PENTING. oh Ya Allah. 

Telur kuning tu anak ayam. kira matlamat penciptaan telur tu. Telur putih pula, region yang mmbekalkan nutrient dan apa-apa yg diperlukan untuk pertumbuhan anak ayam tu kan. Jadi, yang mana lebih penting? telur putih atau telur kuning? Kalau lah, telur putih sikit je, agak-agak cacat tak anak ayam tu ek. Tapi kalau telur kuning(matlamat) tu besar gila, telur putih (alat) takdak, tak boleh juga ye. emm emm.

Jadi, cuba letakkan matlamat penciptaan kita tu sebagai telur kuning.  (2:30) dan (51:56) di region telur kuning. dan apa-apa yang kita boleh buat, untuk support matlamat tu, kita letakkan di region telur putih (alat). Seperti study kita lah, as well as most of us are student right. Jadi, gunakan study tu sebagai alat yang terbaik untuk capai matlamat penciptaan kita. Tu baru salah satu contoh. kalau yang lebih simple, makan. Kalau kita gunakan makan sebagai alat untuk mendapat tubuh badan yang sihat dan kemudiaannya dapat digunakan untuk mencari rezeki, ia juga dikira ibadah. TERBAEK, bukan? makan pun dapat pahala :)
"Tahniah jika anda masih mampu berjalan menggunakan kaki walaupun ramai orang lain sedang berjalan menggunakan tangan" 

menjadi generasi Quran bukan suatu hukuman, namun nikmat yang  tertinggi nilainya.

Muhasabah menjadi lebih baik

Anda pasti mengenali tokoh sains dan teknologi pada abad ke 20 ini. Beliau (en Albert) diakatakan telah menggunakan kedua-dua otaknya secara optimum sehingga menjadi orang yang ssssangattt hebat kan? Biasanya, kita cuma menggunakan sebelah sahaja bahagian otak kita untuk berfikir dan mengakibatkan sebelah lagi bahagian otak kita tidak diaktifkan. Cuba bayangkan dalam kehidupan seharian, anda hanya menggunakan tangan kiri SAHAJA, berjalan dengan kaki kanan SAHAJA, mendengar menggunakan satu telinga SAHAJA walhal anda mmpunyainya dengan sempurna. Begitu juga dengan otak.

Biasanya, students sains banyak mengaktifkan otak bahagian kiri sahaja. Kedua-dua otak adalah sama penting dan untuk menjadi seorang yang cemerlang&hebat, kedua-dua otak perlu digunakan secara harmoni iaitu kedua-duanya perlu diintegrasikan dengan sempurna. (ohho saintifiknya post kali ni.errkk) so biasakan lah bila dah penat-penat buat math atau chemistry, kita sentuh balik buku sejarah. Kalau buku teks sejarah tak menarik, kita sentuh la buku 'Sultan Muhamad Al Fateh'. wahhhha nampak lebih bersemangat!! 

Islam sebenar harus kembali. insyaAllah.
Hari tu ada terdengar, orang bincang-bincang kenapa umat Islam jatuh. 1) sebab mereka tak MENGKAJI SEJARAH. 2) malas. 3) tidak bijak merancang. Source ni tak dapat dipastikan. Tapi once orang dah kata-kata macam tu, mungkin ada betulnya. Mungkin kita dulu study sejarah hanya untuk peperiksaan. Jadi, sekarang, marilah kita mengkaji sejarah. Selain kita dapat tahu sejarah Islam dan faham dengan hati, kita juga dapat menyeimbangkan keaktifan otak. Mungkin anda juga mampu menjadi lebih cemerlang selepas ini!

Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sekiranya di tangan kamu ada benih kurma dan kamu tahu bahawa esok akan berlaku kiamat, maka hendaklah kamu menanam dan jangan biarkan hari kiamat berlaku tanpa menanam benih kurma tersebut"
[Hadis Riwayat Imam Ahmad]
Muhasabah cinta kepada Ilahi di Bumi Intec, Shah Alam. Semoga usaha tak penah lekang dari jasad yang hanya dipinjamkan sementara. 
hauraffna.

Jumaat, 13 Januari 2012

SAYA SUKA HARI JUMAAT!

Assalamualaikum sahabat semua!… pada hari jumaat yang best dan sangat special ni, rasa macam nak share something yang best jugak la.. sebelum tu, ada tak sapa2 perasan, seminggu ni,( lebih kurang dari 9 jan sampai 12 jan) Allah telah banyak kurniakan rahmat hujan kat kita..kadang2 renyai-renyai, dan kadang2, lebat-lebat.. sejuk ja rasa. Tapi, kadang2 macam rindu je kat sang matahari yang comel tu..kan2, ke saya sorang je yang rindu ni? Ok, x pa -___-

Lepas tu, Allah telah pilih hari jumaat yang penuh rahmat ni (13 jan) untuk kurniakan satu cuaca yang panas tapi tak terik dan hujan tapi tak kerap..lebih kurang macam,  cuaca yang sangat redup2, berangin, dan “suam2” je.(eh betul ke guna perkataan ni..suka ati je). Senang cerite, a really wonderful weather la, bak kata encik omputih..

so, apa yang kita bole buat pada hari hari jumaat yang sangat osem ni? Kalau nak ceritaa kat dalam belog ni, sampai tahun depan pun, tak sure abis..korang pun mesti dah tahap penat nak baca.. 

Maka dari itu, (asal ayat standard karangan SPM nih -_-") kawan2 nak dengar tak lagu  hari jumaat dari Raef yang bertajuk ‘It’s Jumuah’ by the Awakening Projects?...



video


Comel tak lagu ni?  bile bile rasa boring2 nanti, bole dengar lagu ni, sambil-sambil tu, tambah pengetahuan kita tentang perkara-perkara yang bole dilakukan pada hari jumaat… :D


Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diserukan azan (bang) untuk mengerjakan sembahyang pada hari Jumaat, maka segeralah kamu pergi (ke masjid) untuk mengingati Allah (dengan mengerjakan sembahyang jumaat) dan tinggalkanlah berjual-beli (pada saat itu); yang demikian adalah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui (hakikat yang sebenarnya).


                                                                                                                                    (ayat 9:62, Al Jumu'ah)

 Tak semestinya, hari jumaat ni, boleh solat jumaat ja, banyak lagi yang kita SEMUAAA bole buat! Encik Raef sebut sikit je dalam lagu  ni..tapi, apa salahnya, buat benda yang kecik2 dulu kan.. seperti memotong kuku dan baca surah Al-kahf..

 Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi (untuk menjalankan urusan masing-masing), dan carilah apa yang kamu hajati dari limpah kurnia Allah, serta ingatlah akan Allah banyak-banyak (dalam segala keadaan), supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat).

                                                                                                                                    ( ayat 10:62, Al Jumu'ah)


Dari Abu Hurairah radhiallahu anhu, bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam membicarakan perihal hari jumat. Beliau bersabda:

فِيهِ سَاعَةٌ لَا يُوَافِقُهَا عَبْدٌ مُسْلِمٌ وَهُوَ قَائِمٌ يُصَلِّي يَسْأَلُ اللَّهَ تَعَالَى شَيْئًا إِلَّا أَعْطَاهُ إِيَّاهُ وَأَشَارَ بِيَدِهِ يُقَلِّلُهَا

“Di dalamnya ada satu waktu dimana tidaklah seorang hamba muslim mengerjakan shalat lalu dia berdoa tepat pada saat tersebut, melainkan Allah akan mengabulkan doanya tersebut.” Kemudian beliau memberi isyarat dengan tangannya yang menunjukkan sedikitnya saat tersebut.” 

                                                                                           (HR. Al-Bukhari no. 1415 dan Muslim no. 852)


Ini hanya sekadar satu perkongsian yang kecik ciput je yang saya mampu share..^-^ maaflah, kalau tak best ye.. sesungguhnya segala kebaikan datang daripada Allah dan segala kekurangan adalah atas kesilapan saya sendiri..

sahabat2 semua, kalau nak dengar, dengar la.. kalau tak nak dengar, dengar jugak..hehehe..takde la, tak kisah pun.. yang penting, luv u all fillah! <3

Isnin, 9 Januari 2012

Jom bekerja bersama-sama!!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum kepada para pembaca sekalian (jika ada, InsyaAllah ada).. Alhamdulillah, bersyukur kepada Allah S.W.T kerana masih lagi memberi peluang untuk kita hidup untuk mengumpul sebanyak mungkin bekalan untuk di bawa ketempat asal kita nanti, tempat yang kita akan dikembalikan nanti.. bersyukur sangat Allah masih memberi peluang ini untuk merasai nikmatnya berkasih sayang kerana Allah.. Allah bagi peluang untuk recharge and topup kan iman yang kadang2 naik and turun terutamanya setelah mengalami fasa kekeringan sepanjang sebulan bercuti semester..

Alhamdulillah, harini diberi peluang oleh Allah untuk bertemu orang2 hebat yakni sahabat2 seperjuangan di Kolej Mara Banting, KMB. starting from the morning, about 9 a.m from Shah Alam, my circle mates and i went to KLIA mosque, having some sharing session with our murobbiah, sis yana and a few sisters fillah from KMB. (tiba2 mood english..hehe) . lepas tu, kami singgah di KMB untuk menunaikan solat zohor dan selepas solat asar kami membuat sharing session lagi, tapi ni versi agak formal sikit, membincangkan tentang gerakkerja2 dakwah and tarbiyah di INTEC dan KMB.. banyak input2 dan idea2 yang Alhamdulillah sangat2 membantu dan InsyaAllah sangat bermanfaat untuk kami menjalankan 'kerja' ini dengan lebih tersusun.. dan InsyaAllah dalam post kali ni nak share la something yang kami dapat sepanjang 'jaulah' sehari ni..yang membuat kami tersentap seketika dan InsyaAllah moga2 selama-lamanya..


Luv them Fillah <3

-apa yang Allah bagi kat kita sekarang ni adalah untuk dakwah.. Allah bagi kita masuk INTEC ni pun adalah untuk dakwah tu sendiri.. takkanlah masa tenaga yang sikit je jika nak dibandingkan ni pun tak boleh nak sumbang dan berkira??  nak study la..apa la.. memang kita di sini untuk study, tapi jangan lupa apa yang lebih penting tu adalah dakwah dan tarbiyah tu sendiri..BUT at the same time, study kena seiring dan jangan abaikan!! we are the khalifah here!! (yang ni tambah2 je).

-Hidup kita ni bukanlah untuk alat sahaja, tapi matlamat tu sebenarnya.. bukan untuk study semata-mata, tapi Abidullah dan Khalifatullah itu sendiri. sentap dengan ayat ni:

Bismillahirrahmanirrahim

" Wahai orang-orang beriman! mengapa apabila dikatakan kepada kamu, Berangkatlah di jalan Allah, kamu merasa berat dan ingin tinggal di tempatmu? Apakah kamu lebih menyenangi kehidupan di dunia daripada kehidupan di akhirat? padahal kenikmatan hidup di dunia dibandingkan dengan kehidupan di akhirat hanyalah sedikit."

-Jihad tu bermaksud bersungguh-sungguh sampai kita dah tak mampu sangat nak buat lagi.

-Kita akan diuji dengan rasa lemah dan berat tu.. dan ujian2 dalam tarbiyah ni tak lain tak bukan untuk membersihkan kita dan menjadikan kita lebih kuat dan mantop! dan daripada ujian2 inilah Allah nak tapis golongan2 yang betul2 bersedia berjihad di jalan Allah dengan yang tau cakap tapi tak buat.

-Berehatnya kita nanti dekat akhirat, BUKAN dekat dunia ni!!!



"biar penat sekarang, jangan menyesal nanti"

-ada analogi daripada syeikh mustapha mahsyur, tak ingat yang lengkapnya tapi maksudnya lebih kurang macam ni lah.. dalam satu rumah ni berlaku kebakaran, ada orang tidur dalam rumah ni.. dan kita tersedar berlakunya kebakaran ni.. so, apa kita nak buat? mesti nak selamatkan dan nak keluarkan orang yang tidur tu kan.. tapi tak guna kalau kita usaha banyak mana pun nak tarik orang tu keluar tapi dia tak terjaga daripada tidur tu.. mungkin boleh tarik dia, tapi mesti sangat lambat sebab dia tak sedar dan boleh kita pun boleh terbakar sekali waktu tu kan.. rumah tu ibarat dunia, api tu ibarat kemewahan, kecintaan manusia terhadap dunia ni dan orang yang tidur tu adalah manusia2 yang lalai.. apa yang prnting kat sini adalah untuk bawa manusia tu kembali kepada Allah, nak selamatkan dia dari godaan dunia ni, kita perlulah sedarkan dia kenapa perlu buat ni? apa yang dah terjadi kat dunia sekarang ni.. then baru boleh proceed untuk membina dia kepada Allah.. perlunya memberi kesedaran dahulu supaya dia terjaga dan boleh bertindak...

-Ingat, semua yang kita buat ni kerana Allah.. kita merancang, dan Allah jua merancang tapi perancangan Allah adalah sebaik-baiknya.. dan Allah jugalah yang memegang hati2 manusia.. kepada Allah sahajalah kita memohon :D 

Akhir kata, jazakillah khair buat sahabat2 and akak2 yang sudi meluangkan hujung minggu untuk sharing2 dan membantu kami yang masih baru2 ni.. InsyaAllah, semoga kita sama2 saling memperingati antara satu sama lain.. saling topup menopup iman masing2 yang sering turun naik ni.. Semoga Allah sahaja mengganjari kalian!! Luv u all Fillah <3

p/s: selamat berjuang, bittaufiq wannajah buat sahabat2 seperjuangan di INTEC yang akan menduduki A-Level pada esok hari.. InsyaAllah, jika kamu menolong agama Allah, Allah akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu.. Allah akan lihat segala usahamu itu!!!


nailahalfarafisyah.
shah alam.

Sabtu, 10 Disember 2011

mujahadah wahai hati!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.

Ehem,apa khabar iman sahabat? mengikut pengetahuan saya,sudah ramai yang sudah bercuti kan?
nak tanya juga,apa perkara pertama yang terlintas di kepala sahabat apabila musim cuti bermula?
mestilah seronokkan? dah habis exam.2,3 minggu tidur tak menentu.mata lebam tak cukup tidur,berat badan      turun sebab tak cukup makan.

Aha!so,bolehlah rasanya kita qado tidur kita,duduk bersenang-lenang dkt rumah atau layan cite korea sampai 2, 3 pagi..mcm tu?
saya ingin ajukan persoalan pada sahabat sekalian.
define seronok,gembira?
adakah seronok apabila kita jauh dari Allah dengan buat benda-benda lagho atau seronok apabila kita dekat dengan Allah?
tepuk dada tanya iman:)

kadang-kadang,ada sahabat yang takut apabila pulang bercuti ke rumah.
takut diri tidak istiqomah dengan amalan yang kita telah buat selama kita di kolej,asrama atau universiti.
saya pun begitu.

namun,pada waktu beginilah kita kena applykan tarbiyyah dzatiyyah.(tarbiyyah pada diri sendiri)

kenapa kita perlu pada tarbiyyah dzatiyyah ini?
salah satunya sebab kita mahu bina roh/iman kita.bayanglah dengan banyak godaan masa cuti ini.games,rancangan tv yang mengguirkan, dan mcm2 agy.hmm,susahkan?iman kita akan menaik dan menurun.so,sangat penting kita mentarbiyyah diri kita agar iman kita tak selalu jatuh.
yang kedua,ibadah akan bertambah.biasanya bila dah balik rumah,ibadah pun buat yang wajib je..yang selalu kita buat dekat kolej/asrama dah sikit-sikit tinggal.apabila kita dapat mentarbiyyah diri kita,ibadah dan amal kita akan mantain dan lagi bagus kalau bertambah.masa cuti,sangat penting kita buat mutabaah amal,agar iman kita dapat ditingkatkan.insyaAllah.
Eeman is speech and action.It increases and decreases.If you perform good deeds.it increases,and if you do wrong,it decreases.


sarana-sarana (cara) tarbiyyah dzatiyah.
muhasabah diri secara rutin.seboleh-bolehnya before nak tido.klu kita buat salah hari ini,kita belajar dari itu, dan cuba baikinya untuk next day.kalu kita dah wat baik ari ini,kita cube jadi orang yang lebih baik lagi.kita juga perlu taubat dari segala dosa.kdg2, secara tak sedar kita dah buat dosa.so, sentiasa istighfar. kemudian,mencari ilmu dan memperluas wawasan.kita kena ada target dalam diri.cuba mendalami ilmu dengan hadir dalam majlis-majlis ilmu dan membaca bahan-bahan fikrah.next,megerjakan amalan-amalan.ibadah yang wajib diperelokkan dan yang sunat ditambahkan.kemudian, mempertahankan aspek akhlak.contohnya, terlibat dalam aspek dakwah.
hah,dakwah? tak pe lah,saya bukan ustaz or ustazah,nak berdakwah ni.
it's a normal statement. dulu saye pun fikir camtu.akhirnya, saya sedar benda itu.kita dihidupkan oleh Allah di atas muka bumi ini supaya beribadat kepada Allah dan menjadi khalifah.
Allah telah menciptakan kita sebaik-baik ciptaan.

Sungguh,Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya surah At-Tin:ayat 4



maka,setiap penghargaan itu datang dengan tanggungjawab.kita perlu sampaikan kepada orang sekeliing kita yang sesetengahnya masih jauh dari sinar Ilahi.kita hanya buat tapi hidayah itu milik Allah.Allah melihat usaha kita bukan natijahnya.

Katakanlah(Muhammad),"inilah jalanku,aku dan orang-orang yang mengikutiku mengajak (kamu) kepada Allah dengan yakin,Mahasuci Allah,dan aku tidak termasuk orang-orang musyrik"
surah yusuf ayat 108 



akhir sekali, mujahadah.berdoa kepada Allah dengan jujur supaya kita sentiasa di jalan yang lurus.jalan orang2 yang beriman. insyaAllah.


apa penyebab kegagalan tarbiyyah dzatiyah?
-kemalasan menunda-nunda atau berlambat-lambat dalam beramal.
-berlebihan-lebihan melampaui batas dalam perkataan dan perbuatannya
-lemah motivasi diri dan komitmen beramal
-kurang kerjasama
-lari daripada akhuwat(bersendirian).oleh itu,sangat penting,jangan loss contact dengan akhuwat. hantar mesej,skype,fb,ym dengan mereka agar kita dapat duduk beriman sejenak:)


maka,ayuh,sahabat!!mari kita tingkat amal kita.inilah waktu.waktu lapang yang Allah beri untuk kita tingkatkan ibadah dan amal kita.insyaAllah.


“When you sit with People of the Dunya, you become a drop in their ocean, but when you 


sit with People of the Akhira, the dunya becomes a drop in your ocean.”


-copied daripada seorang ukhti




waallahu'alam.yang buruk datang daripada saya,yang baik datang daripda Allah.
Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan?
(itu)sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan.
surah As-saff-ayat 2-3

selamat bermujahadah!


~humaira,kuala lipis,pahang~

Isnin, 28 November 2011

Semuanya telah tertulis..

Bismillahirrahmanirrahim..

"Setiap bencana di bumi dan yang menimpa dirimu sendiri, semuanya telah tertulis di dalam kitab (Luh Mahfuzh) sebelum kami mewujudkannya. Sungguh, yang demikian itu mudah bagi Allah."

"Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yang luput daripada kamu, dan tidak pula terlalu gembira terhadap apa yang diberikanNya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong dan membanggakan diri."

(Al-Hadid 57: 22-23)

subhanallah.. Allah telah merencanakan segalanya sebelum kita diwujudkan lagi..
can refer to hadith 4..
tapi semua ketentuan itu Allah rahsiakan daripada kita..
untuk apa??
supaya kita tidak terlalu bersedih jika kita tau ketentuan Allah itu tidak seperti yang kita kehendaki..
dan
tidak pula terlalu gembira dan lalai jika kita mendapat apa yang kita nak..
semuanya misteri..
hanya Allah yang maha mengetahui..
Oleh itu, kita perlulah berusaha bersungguh2..
sebab kita tak tahu perjalanan hidup kita ni mcmana..
segala yang kita usahakan kerana Allah diberi pahala..
meskipun hasilnya tak seperti yang diingini..
cumanya jika kita dapat hasilnya, itu adalah bonus..
hanya kepada Allah kita bersyukur:)

'kita merancang, Allah jua merancang, namun perancangan Allah adalah sebaik-baik perancangan'
~Nailah Alfarafisyah. Butterworth~

Ahad, 27 November 2011

kita adalah ROHHH...?



Bismillahirrahmanirrahim..
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani

" Dari Abu Abdul Rahman, Abdullah bin Mas'ud r.a, katanya Rasulullah SAW telah menceritakan kepada kami, sedangkan baginda seorang yang benar dan dibenarkan kata-katanya, sabdanya : ' Sesungguhnya seseorang kamu dikumpulkan kejadiannya dalam perut ibunya selama 40 hari berupa setitik air mani, kemudian menjadi segumpal darah selama itu pula, kemudian seketul daging seperti yang demikian itu juga, iaitu 40 hari. Kemudian diutuskan kepadanya malaikat, lalu ditiupkan ROH kepadanya dan diperintahkan menulis empat pekara : rezekinya, ajalnya, amalannya, celaka dan bahagianya. Maka demi Allah yang tiada Tuhan selain daripadaNya, sesungguhnya seseorang kamu itu tetap akan beramal dengan amalan ahli syurga sehinggalah di antaranya dengan syurga itu jaraknya cuma sehasta sahaja. Tiba-tiba dia telah didahului oleh tulisannya ( suratan takdir ) sehingga dia beramal dengan amalan ahli neraka, maka masuklah ia ke dalam neraka. Dan sesungguhnya sesaorang kamu tetap akan beramal dengan amalan ahli neraka sehinggalah di antara dirinya dengan neraka cuma sehasta saja. Tiba-tiba dia telah didahului oleh tulisannya sehingga dia beramal dengan amalan ahli syurga, maka akhirnya masuklah dia ke dalam syurga itu. "
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dkt atas ni adalah hadith ke4 dalam hadith 40 kumpulan Imam Nawawi..
yang nak dihighlightkan sebenarnya adalah selepas menjadi segumpal darah daripada setitik air mani, kemudian menjadi seketul daging, roh akan ditiupkan dalam jasad manusia..
rasa2 nya kan roh ke jasad kita yang hidup sebenarnya???
means.. Ali ni roh ke jasadnya yg nama Ali??
selalu terfikir pasal ni..hurmm...
 pernahlah dengar someone ckp tp terlupa plk sape..huhu.
yang kita ni sebenarnya roh..
yang Allah tumpangkan dalam jasad manusia kt bumi ni..
untuk mencari bekalan..
buat tiket masuk syurga kt akhirat nanti (47:15)..
tp..
kalau kita ter'stuck' dgn nikmat dan keseronokan dunia ni..
cinta pada dunia telah melekat pada hati kita..
naudzubillahimindzalikk..
neraka telah Allah sediakan buat mereka yang lalai dengan kehidupan dunia..
dunia bukanlah segala-galanya..
kerana..
ada kehidupan yg lebih best dan lama lagi daripada dunia ni..
Allah jdkan dunia untuk kita berlumba2
mengejar MARDHATILLAH..
mcm exam jgk..
kalau kita study last minute..
rasa mcm tak sempat je nak habis baca semua, tu belum lagi buat soalan past years..
exam esoknya.. tak tau kita jawab apa.. hentam sajalah labu..
lepastu, bila dapat result baru nak insaf, baru rasa menyesal tak study awal2..
before exam bukan main enjoy..
shopping sana sini.. movie marathon.. korea..etc2.. stay up smpai pagi..
mcm tak tau je exam dah dekat..
bila mlm before exam barulah tercungap-cungap habiskan silibus..
at the end, jawab tak seberapa pun.. markah pun tak seberapa..


tak larat dah nak study..


...


mcm tu la jgk hidup sebagai manusia..
nak dapat redha Allah kena tahu matlamat hidup..
Allah jadikan kita buat apa?? takkan just nak main2?...


"dan tidaklah kami bermain-main menciptakan langit dan bumi dan apa yang ada diantara keduanya"
(Ad-Dukhan44:38)

so, Allah pun dah bagitau kt kita apa tujuan Allah ciptakan kita..
semuanya dah tertulis dalam surat2 cinta Allah..


"tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk beribadah kepadaku"
(Az-Dzariyaat 51:56)


"...Aku hendak menjadikan khalifah di bumi..."
(Al-Baqarah 2:30)


Allah telah ciptakan kita bukan saja2.. tp untuk kita beribadah hanya kpd Allah dan menjadi khalifah di muka bumi ni..
kalau kita tgk smbungan ayat 2:30 ni.. malaikat tanya dkt Allah kenapa cipta makhluk yang akan melakukan kerosakan di muka bumi ni..
Allah jwb "Aku tahu apa yang tidak engkau ketahui"..


Subhanallah.. betapa sayangnya Allah pada manusia

Allah telah memuliakan dan mengangkat darjat manusia untuk menjadi khalifah di bumiNya..
bukan malaikat2, bukan gunung2, bukan planet2..
tetapi kita..
MANUSIA!!


apa lagi??

dah banyak nikmat yang Allah bagi..
takkan kita hanya nak duduk goyang kaki, tgk movie??
hanya menunggu ajal dtg menjemput??
mari bergerak menjadi hambaNya..
dan khalifah di bumiNya:)
kita sama2 jom!!
doakan istiqomah..







p/s: "wahai jiwa2 yang tenang! kembalilah kepada tuhanmu dengan hati yang redha dan diredhai.."


wallahu'alam.
~Nailah AlFarafisyah. Butterworth~
 
Copyright (c) 2010 Haura Munawwarah. Design by WPThemes Expert
Themes By Buy My Themes And Cheap Conveyancing.